Wkano

Hvordan samarbeide

Samarbeid er det lov å bli med sammen for å gjøre mulig det som ikke kan oppnås alene. Enten du samarbeider på arbeidsplassen, i skolen eller som del av et kreativt prosjekt, kan samarbeid både hjelpe og skade et prosjekt, avhengig av hvordan det gjøres.

Trinn

Hvordan samarbeide. Har et klart mål i tankene.
Hvordan samarbeide. Har et klart mål i tankene.

Som et team

  1. 1
    Har et klart mål i tankene. Sørg for at alle involverte forstår hva målet er, og mener målet er verdt. Det overordnede målet med samarbeidet er å få til noe sammen som du ikke ville være i stand til å oppnå alene. Noen ganger det er i naturen av det ferdige produktet, men andre ganger gevinsten er effektivitet. Uansett bør folk som samarbeider har en slags felles visjon. Det kan være nyttig å gjøre ditt første samarbeid en formålsparagraf.
  2. 2
    Lag en resultatorientert struktur i teamet som er hensiktsmessig for de mål du ønsker å oppnå. Det er tre typer av lagene som ofte brukes, basert på den type resultater som ønskes:
    • Problemløsning Laget problemløsere. For at dette teamet til å fungere, er det spesielt viktig at medlemmene er i stand til å stole på sine co-kollaboratører i en trygg atmosfære der de føler seg respektert. Brainstorming bør oppmuntres, som betyr at folk må kunne foreslå ideer uten frykt for å bli umiddelbart kritisert.
    • Kreative team innovatører. Denne gruppen må være uavhengig av etablerte systemer og rutiner, slik at de kan utforske nye muligheter og alternativer.
    • Taktiske Laget iverksettere. Denne gruppen må ha en veldefinert plan.
  3. 3
    Gi hvert medlem av prosjektet en måte å definere sin egen rolle på laget. En måte å nærme seg dette på er å skrive ned alle de oppgavene som må utføres. For hver oppgave, spør hvem som er interessert i den oppgaven, og skrive navnet sitt ved siden av den. Ideelt sett vil alle bevege seg mot ulike roller, men mange ganger noen roller er i høy etterspørsel, og et par roller er upopulære. En løsning på dette er å rotere de mest ubehagelige rollene (som vanligvis er ensformig nok for dette). En annen idé er å outsource den ubehagelige oppgaven (e).
  4. 4
    Etablere et kommunikasjonssystem. Sørg for at det tillater samarbeidspartnere for å diskutere lagets problemer i et avslappet miljø. Lag måter å dokumentere problemstillingene og beslutninger. Ved hjelp av wikier og delte dokumenter kan hjelpe med å holde alle oppdatert.
  5. 5
    Etablere måter å overvåke ytelse og gi tilbakemelding. Med jevne mellomrom møtes for å diskutere måter å forbedre på prosjektet. Det bør være noen beregninger som du kan overvåke utviklingen. Det kan være så enkelt som hvor mange sider av en bok har blitt skrevet, eller så komplisert som en serie av trafikk analytics. Prøv å identifisere eventuelle flaskehalser - det vil si områder der noe ikke blir gjort, og det er å bremse ned resten av fremdriften. Hvis dette flaskehals peker til en enkelt person, ikke angripe, spør personen hva som gjør hans eller hennes oppgaver vanskelig, og finne måter å gjøre det enklere.
  6. 6
    Søker. Uenighet er vanlig i enhver gruppe innsats. Når konflikter oppstår, søke konsensus fra alle medlemmer på oppløsning. Det er viktig at hver person i gruppen står bak gruppen avgjørelse, om de er enige med det eller ikke.

Som et individ

  1. 1
    Lag et samarbeidsklima. Bevis at du er pålitelig. Respekter andre. Vær konsekvent i din oppførsel og måten du reagerer på andre.
  2. 2
    Vær ydmyk og åpen for andres ideer og forslag. Det motsatte av samarbeidet er en form for diktatur, der en person forteller alle andre hva de skal gjøre, og ingenting er åpent for diskusjon. Mens et diktatur er ego-drevet, trives samarbeid om quelling av egoer. Du må akseptere at mens dine ideer kan være bra, andres ideer kan være bra også, og noen ganger enda bedre.
  3. 3
    Delegere oppgaver. Snarere enn å prøve å gjøre alt, er det best å splitt og hersk. La alle finne sin styrke og jobber der til å bidra til felles mål. Hvis du føler deg overveldet, snakke opp.
  4. 4
    Anta god tro. Samarbeidet er basert på felles gode, og vi jobber mest effektivt sammen på en forutsetning om god tro på hverandre. Hvis noen ikke har handlet i god tro, vil det vise seg snart nok. Men hvis du peker en finger feilaktig, kan den ånd av samarbeid enkelt slå surt.

Tips

  • Avgjørelser bør gjøres basert på konsensus.
  • Når du ikke er enig, ikke bli voldelig eller sint.