Wkano

Hvordan gi folk råd

Det eneste å gjøre med gode råd er gi det videre. Det er aldri noen bruk for seg selv -. Oscar Wilde

Først av alt, sørg for at den personen som snakker til deg er faktisk pengeinnsamling råd. Han eller hun kan bare at du skal lytte og være en god venn, søker i stedet forståelse, empati og medfølelse. Ikke anta at alle som ønsker råd. Du kan ha en viss innsikt i problemet (e), men du virkelig trenger å lytte oppmerksomt til en person først i svært lang tid på å forstå situasjonen. Hvis, og bare hvis, spør din venn faktisk om råd bør du innrede det.

Det er en stor ære å bli spurt om råd, men det er også et stort ansvar. Gode ​​råd kan hjelpe folk gjøre lyd eller finne den rette vei i livet, mens dårlig råd kan få katastrofale konsekvenser. Heldigvis, med litt omtanke kan du luke ut de gode fra de dårlige.

Trinn

Hvordan gi folk råd. Sett deg selv i advisee sko.
Hvordan gi folk råd. Sett deg selv i advisee sko.
 1. 1
  Lytt til personen som spør deg om råd. Hver situasjon er unik, så aldri anta at du vet alt du trenger å vite om et problem. Lytt nøye til den personen som ønsker råd, og lære så mye som mulig om denne situasjonen. Hvis du trenger avklaring, spør. Å være en aktiv lytter vil ikke bare hjelpe deg å gi gode råd, vil det også øke sjansene for at personen vil ta ditt råd.
 2. 2
  Sett deg selv i advisee sko. Prøv å forestille deg i den andre personens situasjon. Hvis du har vært i en lignende situasjon, tenk på hva du har lært, men ikke stole utelukkende på dine erfaringer for å gi råd - tenk at du gir deg selv råd for den unike omstendigheter at den andre personen står overfor.
 3. 3
  Tenk på konsekvensene av å ta ditt råd. Mens du er i gang, tenk på konsekvensene av å ikke ta råd. Hvis det er noen signifikant forskjell mellom resultatene av disse to scenariene, kan det hende at råd ikke være dårlig, men det er ikke nyttig heller. Ditto hvis handlingen du råd er umulig. Hvis du kan forestille banen du foreslår fører til et dårligere resultat enn en alternativ vei vil, da er ditt råd sannsynligvis dårlig.
  • Ta den tiden du trenger. Når det er mulig, tenke lenge og hardt om alle mulige handlingsalternativer og vurdere fordeler og ulemper (eller nytte og kostnader) av hver. Dette er spesielt viktig for mer komplekse problemer.
  • Tenk om både kortsiktige og langsiktige konsekvenser av dine råd. Svært viktige avgjørelser er vanligvis svært viktig på grunn av sine langsiktige effekter. Tenk så langt nedover veien som mulig.
 4. 4
  Innlevelse. Mange saker krever følsomhet og omtanke. Hvis du virkelig prøve å sette deg i den andre personens sko (som foreslått over), vil empati sannsynligvis utvikle seg naturlig. Likevel, være veldig forsiktig med hvordan du ordet ditt råd og være følsomme for den andre personens følelser og emosjonelle tilstand. Å gi råd er mer enn en logisk øvelse. Det innebærer som regel å hjelpe en person sortere gjennom motstridende så mye som motstridende valg.
 5. 5
  Brainstorm med den personen. Noen ganger er det ikke er noen entydig riktig svar på et problem. I dette tilfellet kan du prøve å hjelpe personen Mull over alle alternativer slik at han eller hun kan komme til en konklusjon sammen med deg eller på egen hånd. Selv for svært enkle spørsmål, kan det være gunstig å hjelpe personen utvikle sin egen råd, hvis bare på grunn av at han eller hun er mer sannsynlig å ta det.
 6. 6
  Være. Hvis rådet løpet av handlingen har potensielle ulemper, fortell personen om dem. Hvis du ikke føler virkelig kvalifisert eller kunnskapsrike nok om noe å gi råd om det, være ærlig om dette faktum. Målet ditt bør ikke være å blindt lede den personen, men heller å hjelpe ham eller henne gjøre en god beslutning, så ikke opptre som en selger.
 7. 7
  Sette et godt eksempel. Hvis du råde en ting, men gjør det motsatte, vil ditt råd bli sett på som falske og hyklerske. Hvis du gjør som du sier, men vil folk være mer sannsynlig å respektere ditt råd.
 8. 8
  Forstå at personen ikke kan ta ditt råd. Bare fordi noen ber om råd, de er ikke forpliktet til å ta det. Innse at den andre personen nesten alltid vet mer om deres spesielle situasjon og ønsker enn du gjør, så du kan aldri være sikker på at ditt råd er egentlig det beste for dem. Forstår at folk vil noen ganger be råd bare for å sprette ideer ut av deg, og ikke bli overrasket hvis en person avviser selv gode råd og bestemmer seg for å gjøre hans eller hennes egen feil. Leve med det, og la personen leve med hans eller hennes beslutning.

Tips

 • Tenk to ganger før du gir uoppfordret eller uønsket råd. Hvis noen ikke spørre deg om råd, kan det bli oppfattet som støtende å gi råd, og du kan anstrenge ditt forhold til den personen. Hva er mer, vil uønsket råd vanligvis gå upåaktet. Når det er sagt, hvis noen nær deg er i ferd med å gjøre en veldig dårlig feil, bør du råde dem mot det. Hvis noen vurderer å gjøre noe som kunne være overhengende skadelig for seg selv eller andre, bør du ta kontakt med de rette myndigheter.
 • Ikke gi råd som du selv ikke ville følge. Dette er en veldig god test av styrke og gjennomførbarheten av dine råd.
 • Aldri vær redd for å innrømme at du ikke har noen gode råd om en bestemt situasjon. Hvis du ikke har noen råd å gi, men likevel ønsker å hjelpe personen, tyder på at den personen ta kontakt med noen med mer kunnskap om situasjonen.
 • Nesten alle råd er i en viss forstand subjektiv. Pass på å skille fakta fra, men gjerne gi personen begge.

Advarsler

 • Avstå fra å gi råd at du ikke er kvalifisert til å gi, for eksempel juridisk eller lege (hvis du ikke er en juridisk eller helsepersonell). Det er OK å dele informasjon som du har lært om, sier en bestemt sykdom eller lov, men sørge for at personen kjenner dine kvalifikasjoner (eller mangelen på dem) når du gir dem råd.
 • Hvis noen forteller deg noe konfidensiell ikke snakke om det til andre.
 • Pass på å vurdere noen interessekonflikt mellom deg og advisee. Hvis du har alt å vinne på å overbevise noen til å gjøre noe som ikke er i hans eller hennes interesser, bør du sannsynligvis ikke gi den personen råd med mindre du kan være helt ærlig med ham eller henne om dine egne motivasjoner.