Wkano

Hvordan unngå mistenksomhet og paranoia

En mistenkelig sinn er alltid dårlig-at-ease og spotting skjulte betydninger ingen andre selv anser er der. Det kan være en ødeleggende måte å leve, å se verden gjennom en hyper-årvåken objektivet, og venstre ukontrollert, mistenkelig tenkning kan utvikle seg til en paranoid personlighetsforstyrrelse, en tilstand der du kanskje ikke selv tror du har et "problem", men du vil være klar over at det er noe som ikke oppfylle om din tilnærming til livet. Når ubegrunnede mistenkelige atferd resulterer i små ting blir blåst ut av proporsjoner, er hjernen din i en konstant nervøs tilstand, og du mister den mentale energi som kunne bli satt til mer produktive og kreative bruksområder. Enda verre er det faktum at andre rundt deg hjemme, på arbeidsplassen og andre steder, kan finne håndtere din mistenksom natur irriterende og noen ganger også konfrontere eller truende.

Noen ganger være naturlig og la øyeblikket pasning fra for hva det egentlig er hjelper deg å se livet som mer naturlig og utholdelig, mens på samme tid bevare forstanden og ikke teste tålmodighet av andre. Hvis du klarer å innse at mistenkelig syn på livet er usunn og du er villig til å gjøre noe med det, da er du allerede gjør fremskritt. Denne artikkelen forutsetter at du er i stand til å kjenne at du, eller kanskje noen nær deg, har en mistenkelig outlook som godt kan bli paranoid hvis du ikke tar tiltak for å pågripe denne overgangen. Hvis du er klar til å jobbe på mistenkelig sinnstilstand, kan du ta kontroll over det.

Trinn

Hvordan unngå mistenksomhet og paranoia. Innse at det er et problem.
Hvordan unngå mistenksomhet og paranoia. Innse at det er et problem.
 1. 1
  Innse at det er et problem. Justering til denne mentale tilstand begynner først med anerkjennelse og erkjennelse av at det er et klart problem. Legg merke til og ta hensyn til din egen oppførsel og gjøre en innsats for å gjøre det godt igjen. Overraskende, kan du ikke se atferd eller holdninger som mistenkelig, spesielt hvis du sidestiller din oppførsel med å være omsorgsfull og være involvert i andre menneskers liv, eller med å være defensiv og selv-beskyttende (som prøver å avverge noe dårlig skjer med deg ). Lære å få øye på ubegrunnede mistanker er et viktig første skritt. Spør deg selv følgende spørsmål, hvis du svare på noen eller flere i bekreftende, mener at du kan ha en mistenkelig tenkemåte:
  • Vil du vrir enkle og entydige meldinger til noe dypere og enda utrolig etter de vanlige standarder for samhandling? Lese mellom linjene i hvert eneste ord, samhandling, og handlingen er bundet til å forlate deg antar ting som ikke engang der. Over-analyse fører til lammelse fordi du mistenker alt og alle i stedet for å komme videre med livet ditt.
  • Har du konstant sjekke opp noen i ditt liv, spør dem hvor de er, hva de gjør, og hvor lenge de vil være før du kommer hjem, eller se deg igjen?
  • Tror du at folk er alltid ripping off, løyet eller drar ut for å skade deg? Objektivt, er dine mistanker støttet av noen andre rundt deg?
  • Fly du inn i raseri eller spiral i dyp sorg når noen du bryr deg om tilbringer tid med en annen person? Dette kan være spesielt merket hvis det er din kjæreste, ektefelle, eller partner tilbringe tid med noen av samme kjønn, men kan også forholde seg til barn, venner og kolleger osv.
  • Er du alltid bekymret for at folk nær deg blir illojal? Du kan også finne det vanskelig å la noen inn selvtillit fordi du er redd for at de vil bruke disse hemmelighetene mot deg.
  • Føler du deg sjalu om livet, handlinger og muligheter som andre mennesker har eller gjør? Enhver form for sjalusi i ditt liv må håndteres, eller det vil fortære deg.
  • Har du problemer med følelsen? Det kan være usikkerhet om kjærlighet, penger, sikkerhet, helse, etc. - la disse usikkerhet dirigere reaksjoner på verden vil hindre deg fra følelsen sterkere og aktivert.
  • Er du ikke glemme fornærmelser og at du føler at andre har begått mot deg? Har du bærer rundt et ønske om hevn?
 2. 2
  Forstå opprinnelsen til den mistenkelige eller paranoid tenkemåte. Mistenksomhet og paranoia tendens til å starte ut som en mestring eller kompenserende mekanisme i situasjoner hvor det er en følelse av mangel på kontroll over egen sikkerhet, ofte sin opprinnelse er funnet i et ulykkelig, traumatisert barndom. Det kan ha miljømessige, biologiske og arvelige kilder. For de som har opplevd innbyrdes forholdet traumer, blir ofte knust og det er en tendens til å overføre mistanken til alle, som en måte å beskytte seg selv før noe mer skade kan være begått.
  • Dessverre er det mange mennesker som har en paranoid personlighetsforstyrrelse ikke få behandling for det fordi det er sett på stedet som, angst, rusmisbruk, panikklidelse, fobier, eller bipolar lidelse. Riktignok er det ikke uvanlig for disse andre psykiske lidelser til å gå hånd i hånd med en paranoid personlighetsforstyrrelse, så hvis du blir behandlet for en av disse birollene lidelser, ikke vær redd for å snakke med legen din om eventuelle mistenkelige eller paranoide tanker du har, så vel.
  • Forske på lidelse er en god måte å komme til enighet med det. Det vil hjelpe deg til bedre å forstå lidelse i seg selv, og hvordan den kan påvirke deg, eller hvordan du kan ende opp med det hvis du ikke klarer det nå. Kunnskap vil gjøre deg i stand til å skille deg selv delvis fra selvbebreidelse eller på annen skylden, så du kan begynne å se mistenkelig tankesett som en kompenserende atferd snarere enn som noe du trenger å være redd eller skamfull over, eller defensiv om.
 3. 3
  Snakk med din mentale helse profesjonell eller en terapeut. Det kan være at du kan begynne å revidere din mentale syn på egen hånd, men det er best å få støtte og for å finne ut hva den beste tilnærmingen vil være for deg. Denne artikkelen forutsetter at du får riktig medisinsk behandling så vel som prøver å jobbe gjennom problemene på egen hånd. Grunnen til dette er at det kan være svært vanskelig å bryte en mistenkelig tenkemåte på egen hånd, spesielt hvis du er på scenen for å oppleve paranoia, og du skal ikke behøve å ta denne turen alene. Ikke vær hard mot deg selv, kommer ut fra din beskyttende skall er en oppgave som andre er villige til å bære med deg hvis du lar dem. Dette inkluderer også lære å stole på noen mennesker i ditt personlige liv som vil være klar til å gjøre unntak for de mindre ønskelig øyeblikk for å hjelpe deg å vokse utover mistanker til å ha et mer tillitsfullt tenkemåte. Tenk om folk som har en "nøytral" rolle i livet ditt, folk du ikke føler mistenkelig om og folk du kjenner dypt ned du kan stole på.
  • Når mistanke når stadiet med å bli en psykisk lidelse, kan det mistenksom og mistenkelig oppførsel noen ganger føre til at pasienten ikke selv å stole på legen, noe som gjør behandlingen vanskelig, og det er enda vanskeligere der pasienten nekter å ta ansvar for sin oppførsel. Unngå å la dine mistanker nå dette stadiet!
  • Paranoid personlighetsforstyrrelse kan ta lang tid å behandle, og kan kreve slike metoder som: medikamentell behandling, miljøendringer og terapi (der de uønskede konsekvensene av paranoid oppførsel er stadig forklart til pasienten av terapeuten). Egnede typer terapi inkluderer langsiktig psykoterapi, hypnoterapi, kognitiv atferdsterapi, psykoanalyse, etc.
 4. 4
  Tilbring tid vendt hvorfor du mistro folk. Har du bare ønske at du kunne slappe av, slutte å se så mye mangel på tillit i verden og gi slipp på alle dine frykt om sikkerhet, slik at du kan nyte livet? Det er viktig å innse hvorfor dette kan være tilfelle, og skriving er en god måte å jobbe gjennom alle sakene. Skriv ned de tider i livet ditt når du har følt vondt, forrådt, hjelpeløs, eller ydmyket, og dine medfølgende følelser. Skriving kan hjelpe deg å sortere gjennom og bosette dine tanker, samt hjelpe deg å avklare forholdet mellom dine tanker og ytre påvirkninger som for eksempel andre mennesker og situasjoner.
  • Skriv om eventuelle barndommen erfaringer som har ført til at du føler skeptisk til så mange andre mennesker. Dette inkluderer å skrive om relasjoner med hvert familiemedlem og dine formative opplevelser.
  • Se på et bilde av deg selv som barn. Hvilke følelser er brakt tilbake? Hva gjorde det føles å være deg tilbake da?
  • Definer deg selv. Skriv svar på: "Jeg tror på meg selv som...", "jeg er redd for...", "skulle ønske jeg...", og "Jeg er lykkeligst når...". På hvilke måter ønsker du å endre disse svarene?
 5. 5
  Gi andre fordelen av tvil. Hvis ditt eget liv har vært en serie av svingene, så vær sikker på at mange andre har opplevd de samme vanskeligheter, utfordringer og bekymringer som du har. Unngå å lage forutsetninger om den personen de er nå, for eksempel tenker de har hatt det lett eller ikke har å stri med de samme problemene som du gjør. Når du er rask til å dømme en annen person og ikke gi dem den fordelen av tvil, risikerer du gjør opp tankene dine basert på dine egne forutsetninger og forståelser, og ikke på realitetene.
  • Vær oppmerksom på at enkelte historier bare ikke gir mening når en annen person forklarer dem fordi du mangler hele bildet. Prøv å sette deg selv i deres sko og se situasjonen med empati. Med andre ord, vokse til å bli mer forståelse av menneskelig svikt, fallibility, og til og med.
  • Unngå å lese for mye inn i engangskostnader virkelige situasjoner. Hvis noen har blitt forsinket i trafikken, så det betyr rett og slett opptatt trafikk og at det er ingenting skjult eller slu skjult innenfor forsinkelsen. Selv om det er et mønster av forsinkelse skjer, kan de være utrolig tid ineffektiv og ute av stand til å komme hvor som helst i tide. Det betyr ikke at de er opp til noe annet basert utelukkende på dette en egenskap, uansett hvor mye du misliker det.
  • Tenk på hva det koster deg når du tviler på noen, sin tid, sitt nærvær, sin kjærlighet, deres vennskap kanskje?
  • Begynne å lære og praktisere motgift til mistillit og konspirasjon tenkning, nemlig: tillit, aksept og ro.
 6. 6
  Unngå å bruke siste uhell å fastslå nåværende og fremtidige situasjoner. Lever i fortiden er ikke en sunn måte å lede din nåværende og fremtidig atferd. Unngå å la tidligere dårlige erfaringer skyen din nåværende og lære hvordan å stoppe deg fra å falle inn automatisk mistenkelige reaksjoner når en lignende situasjon oppstår. For all del lære av dine tidligere erfaringer for å justere din naivitet og forbedre elastisitet, men bruke fortiden som et springbrett snarere enn som en vekt å dra deg ned. Du kan unngå å gjøre eller faller for de samme feilene om igjen uten å ty til å være mistenksom og paranoid. Stol heller på sunn fornuft, en følelse av balanserte perspektiver, og holde et åpent sinn som middel til å guide deg gjennom nye opplevelser.
  • Du kan ikke kontrollere folk, uansett hvor praktisk en tro dette kan være. Håp om at du kan stoppe noen fra å oppføre seg på en viss måte er dømt til å mislykkes fordi den andre personen ikke vil endre seg for dine behov. Du vil stå maktesløs, i dyp følelsesmessig kaos, og stakk i siste mønstre. Hva du kan endre er din egen reaksjon på andres adferd og forventninger til deres atferd, slik at du er mer bevisst og klokere enn mer skeptisk og redd.
 7. 7
  Slipp følelsen av at noen er ute etter å skade eller få deg. Det er mange ekte og sanne mennesker der ute. Gi deg selv og andre en sjanse til å bevise seg selv først før du passerer en endelig dom på deres karakter og personlighet. Lære å stole på deg selv først da det hele starter herfra. Oftest vi tilskriver oppførsel til andre som er svært lik vår egen. Enkelt sagt, er paranoia og mistenksomhet mer en take på våre egne egenskaper snarere enn egentlig å se de av andre, og ved å se verden mistenkelig, er det en projeksjon av våre egne uløste frykt over på andre.
  • Isolasjon og ensomhet er drevet ved å skyve folk bort fra deg når de ser at du har en åpenbar mangel på tro og tillit. Som sådan er det en ond sirkel, ironisk nok lei av mistanke din.
  • Slå tabellene på deg selv. Tenk på hvordan du ville føle hvis noen du brydde seg om eller brukt mye tid med ikke stole på noe som du gjorde eller sa. Tenk på hvordan det ville føles hvis noen holdt plage deg om oppholdssted og tanker. Hvordan gjør at du føler deg? Mistenkelig sondering er ubehagelig i beste fall, og rett og slett invasiv og foruroligende på sitt verste.
 8. 8
  Få din vrede under kontroll. Ja, du hadde rett til å være sint på folk som har såret deg når du var i en sårbar posisjon. Men dette sinne ikke kan overføres til hver person du møter gjennom livet. Anger management er viktig for din langsiktige helse (fordi det reduserer stress og hjelper deg til å tilgi folk) og for å bevare dine relasjoner. Det er gruppe-og individuelle klasser på anger management, som gir deg frihet til å utforske dine behov på den måten som fungerer best for deg. I tillegg, finne måter å redusere.
 9. 9
  Generere en følelse av ro og tenke logisk. En godt levd liv innebærer å bruke vår fornuft og tenkning før reagere eller snakke. Og når vi samhandler med andre, ved hjelp av etikette, oppførsel, og solide kritisk tenkning ferdigheter kan forbedre dine relasjoner og redusere frykt. Benytt enhver anledning til å skjerpe intellektet i stedet for blunting vettet med mystikk, frykt, og halvsannheter. Hvis du ikke vet noe om andre, eller en situasjon, unngå å snu en hypotese eller tilfeldigheter inn i en tilstand av fakta i tankene dine. Den slags mental sprang lander du i trøbbel, og føre til at du tror at du kan bekrefte hvordan verden fungerer ganske enkelt ved å se på det og stole på dine egne forutsetninger. Ingenting er så enkelt og likevel ironisk, du gjør ting mye vanskeligere for deg selv ved å tenke på den måten. I stedet, mål for å ta en rolig og logisk tilnærming til alle situasjoner som presenteres før deg, og stille spørsmål før du gjør uttalelser, og søke forklaringer og bevis før de nådde konklusjoner.
  • Angst vanligvis følger mistenkelig tenkning og paranoia. Hvis du kan få behandling for angst gjennom helsepersonell, vil dette bidra til å innpode mer ro i dine tanker.
 10. 10
  Forbedre søvn, mosjon og spise helse rutiner. Unngå å tillate deg selv å bli mentalt sliten og utladet. En konstant sliten sjel kan lett skli inn i en tilstand av frustrasjon og forvirring, som kan føre til mistenkelige imaginings. Når du bryr deg om kroppen din er og sinnets behov ved å få nok søvn, avslapping, god og regelmessig mosjon, vil du ikke bare føle deg bedre, men du vil innse at at balansen dette skaper beroliger og gjenoppretter deg. Dessuten er trening en fantastisk utløp for å slippe stress når du føler mistanker Welling opp innvendig. Gå en tur, eller kjøre for å kvele eventuelle økende frykt.
  • Ta opp meditasjon. Meditasjon kan hjelpe deg å lære å fokusere og å slappe av. Den kan også brukes til å øke følelsen av velvære og indre lykke.
 11. 11
  Lær å unngå skiftende skylden på andres atferd. Stadig skylde på andre, kan krangling, og klager over alt plutselig bli til en vane uten å realisere, og vanen kan blokkere deg fra å nå ut for sannheten eller fra å se din egen unhelpful bidrag i saken. Noen ganger er det bare langt enklere å anta enn å undersøke, så bærer det i tankene før du skylde uten å vite noe.
  • Konstant kritikk og krangling kan være grunn utilstrekkelighet stammer fra egentlig ikke vite eller å stole på ditt eget selvbilde. Kanskje du må før du er klar til å virkelig gi slipp på alle mistanker. Hvis så, ikke forsinkelse starter på den reisen til selv-oppdagelse.
  • Ikke gjør en vane av å være misfornøyd med forklaringer som andre gir deg. Adopter en nøytral holdning og se ting mer rett og slett.
 12. 12
  Være proaktiv. Spør deg selv hvordan du har tenkt å takle slike store-billett tillit tap problemer som utroskap, illojalitet, undergraving, og overraskende avsløringer om andre. Har din mestringsstrategi sortert ut på forhånd er en langt bedre tilnærming enn å fokusere på aldri stole annen person. Husk at det å være bevist akkurat nå og da om noens upålitelige oppførsel ikke hjelper faktisk deg hvis du ikke har styrket dine egne mestringsstrategier, som det vil fortsatt være du som sitter igjen med noen kjølvannet på den odde anledningen ting går galt. Likevel, hvis du allerede er en sterk, positiv og selvstendig tillitsfull person, vil du håndtere slike mindre vanlige krise punkter i livet, spesielt hvis du ikke har lagt alle dine forhold eggene i én kurv. Er ikke det mer betryggende enn å tenke ting som "jeg vil bare dø om han er utro mot meg?"
  • Merk at dette ikke handler om condoning upålitelige atferd, heller, det handler om å bygge opp din slik at du kan takle bør ting skje til det verre, og i mellomtiden, fortsetter du å leve søker det beste i alle, og ikke anta det verste.
  • Sørg for at du har mer enn én person du kan stole på for støtte og vennskap. Ikke sikkerhetskopier deg selv inn i et hjørne der det er en eneste person i livet ditt på hvem du benytter deg for alt emosjonelle og / eller økonomisk. Det er bare å be om trøbbel. Det er også dobbel-trøbbel hvis du holder høye forventninger til den personen som du ikke gidder å holde deg til.
 13. 13
  Vedta atferdsendring. Vær bevisst på dine tankeprosessene og gjøre de endringer i negative tankemønstre som, og når de dukker opp. Lære å endre holdning og tankemønstre vil hjelpe deg å sette tvil i deres sted.
  • Arbeidet med å bygge opp din selvtillit. Overvinne negative tankemønstre kan læres ved å lese gode bøker skrevet av psykologer og andre anerkjente forfattere, men du kan også be din terapeut for å hjelpe deg å bryte eventuelle uheldige tankemønstre.
 14. 14
  Ikke vær naiv og ikke tillate deg selv å vokse opp. En mistenkelig tenkemåte kan være et middel for å unngå å ta ansvar for deg selv. I denne forstand kan være mistenkelig være en svært innfløkt måte ikke vender realitetene i sviktende relasjoner, eller for å gjøre dårlige forholdet valg. Mens smertefullt, er det langt bedre å møte opp til å ha gjort feil om å bli involvert med noen som ikke er riktig for deg og forberede deg til å gjøre en sårt tiltrengt pause slik at du kan komme videre med modning bort fra deres innflytelse i stedet ty til kritikk dem for alt som ikke fungerer for deg. Hvis det er reelle grunner til å mistenke noen spiller du for narr, spør dem rett opp og bedømme deres atferd ved sine svar, og hvordan disse svarene gjør at du føler deg. Det er ikke nødvendig å være en martyr, en fange, eller en fangevokter i et forhold - hvis det ikke fungerer, betyr det ikke fungerer, og det er på tide å gjøre konstruktive endringer.
  • Ingen skylder deg noe. Suksess og respekt er opptjent. Hvis noen kontinuerlig og åpenlyst lyver til deg, gir du dem tilstrekkelig grunn til å oppføre seg på denne måten mot deg. Rense luften før deres løgn blir en vane og la slike folk få vite når du skal stoppe eller back off, og at du ikke vil tolerere upålitelige oppførsel.
 15. 15
  Lytt til din egen magefølelse og ikke til hva du har tillatt andre å implantere inn dine mis-tro. Basere din vurdering av andre mennesker på din egen oppsummering, ikke på meninger du har hørt fra andre. Hver persons forhold til en annen er høyst personlig og du kan være urettferdig å dømme noen etter bare stole på andres summering og rykter om en annen person. I stedet for å bare stole på secondhand dommer, basere vurderingen av en annen person på din egen personlige erfaring med dem, tross alt, kan en person gjøre en god venn, en tillitsfull fortrolige, eller en omsorgsfull forelder og samtidig være en fryktelig og likegyldig ektefelle, lærer eller sjef.
 16. 16
  Være optimistisk og forventer gode ting å også skje i livet. Vær tålmodig og gjør det meste når ting når anledningen streik. Bli involvert i aktiviteter som holder deg målrettet okkupert og tilbringe tid med mennesker som distraherer deg på en underholdende måte. Når du bor aktiv og holde forpliktet til å gjøre ting som virkelig betyr noe for deg, er det vanskeligere å bli overveldet av mistanker. Se etter personer du kan få kontakt med og lære av, samt vokse med. Hvor du oppfatte at noen ikke er bra for deg å være rundt, stå opp for deg selv og bryte bort fra slike allianser. Til syvende og sist, tar sikte på å miste følelsen av som driver mye av mistenkelig selv og gripe de meningsfulle muligheter som er bundet til å komme din vei når du holder et mer åpent sinn. Og fremfor alt annet, være skånsom mot deg selv.
 17. 17
  Fortsett med terapi eller faglige råd når håp for å gjenopprette fra en mistenkelig tankesett fortsatt synes vanskelig og fjernt. Snakker om problemene dine hjelper avklare dine egne følelser om visse problemer. Å ha noen andre til dine bekymringer og gi et annet perspektiv kan også vekke deg om hvordan du kan ha overdrevet situasjoner og negativt oppfattet ting. Å ha noen å i kan hjelpe deg til å overvinne en nyansert tilnærming til situasjoner og tillater deg å fravike mistanker.

Tips

 • En del av livets reise handler om å lære å tegne en balanse mellom mistanke og bli paranoid. Som du modnes, vil du finne det lettere å gjøre skillet og å forvente mindre av folk og mer av deg selv.
 • En og annen mistanke tuftet på klare grunner er berettiget og forsvarlig, og er en del av å bo årvåken for å se etter selv. Betalende oppmerksomhet til tydelige tegn på brudd på tillit eller intensjon om å skade deg vil spare deg sorg og hjertesorg for fremtiden. Åpenbare tegn inkluderer fange noen utro mot deg, finne savnede beløp fra bankkontoen din, har politiet bekrefter avgifter mv
 • Paranoia som stammer ut av kontroll bidrar uunngåelig til depresjon og psykiske lidelser. Er er helt opp til den enkelte å ta og ta hensyn til sine egne behov og psykisk helse.
 • Vær forsiktig hvis du er på mottakersiden av denne atferden. Spesielt hvis personen har tatt seg av medisinering. Hold sosial avstand. Denne personen er svært farlig, ut av kontroll og manipulerende. Vedkommende kan også lide av flere andre psykiske lidelser.

Advarsler

 • Bruk sunn fornuft når du justerer en paranoid tankegang. Du trenger ikke å bli godtroende og stoler på hver person du møter. Å være for tillitsfulle og imøtekommende, spesielt til det punktet av selvtillit ødeleggelse er skadelig og meningsløst.
 • Hvis du føler deg ute av kontroll, er en lege besøk for å vurdere muligheten for eventuelle psykiske lidelser som kan kreve behandling. Ikke nekte deg lettelse at medisinering og terapi kan tilby; disse formene for støtte kan ta deg fra et sted av tap og frykt og at du får nytt oppfylt og koblet livsstil. Verdsetter deg selv nok til å finne ut om det er en underliggende helseproblem.