Wkano

Hvordan håndtere puberteten

Bare gå gjennom puberteten? Lurer du på hvordan man skal håndtere det, og hva du kan forvente? Her er noen trinn og tips for å hjelpe.

Trinn

Hvordan håndtere puberteten. Forstå at puberteten skjer med alle.
Hvordan håndtere puberteten. Forstå at puberteten skjer med alle.
 1. 1
  Forstå at puberteten skjer med alle. Alle vennene dine vil gå gjennom nesten nøyaktig de samme tingene som du er. Hvis du føler deg komfortabel nok til å snakke om endringene med dem, bare gå videre, men husk at noen mennesker blir flau av dette temaet. Hvis vennene dine synes ubehagelig, bare endre faget.
 2. 2
  Vet at det vil sannsynligvis føles veldig rart å gå gjennom puberteten. Hvis du ikke ønsker å snakke med foreldre eller helsesøster, så tenker på å kjøpe en bok, eller å få en bok fra biblioteket om puberteten, og husk at Internett er også en stor kilde til informasjon.
 3. 3
  Vær oppmerksom på at hvis din er den første stemmen til, eller de første brystene å utvikle, at dette er ingenting å være lei seg. Alle dine venner og kolleger vil etter hvert utvikle så vel.
 4. 4
  Forvent å legge merke til forandringer. Du vil svette mer enn du tidligere gjorde, og vokse hår på mange steder. Dette er endringer som oppstår som kroppen modnes.
 5. 5
  Husk å hver dag, og hvis du er en jente, må du huske å barbere leggene og under armene. Du kan også være lurt å trimme bikinilinjen, for å holde fra å ha kjønnshår hengende ut av en badedrakt.
 6. 6
  Vet at huden din er i endring og påvirkes av hormonelle endringer, og dette kan føre til at du får kviser, eller du kan innse at huden din blir (eller). Vask ansiktet minst to ganger hver dag. Clearasil er et godt produkt å bruke, og det er mange andre hudpleieprodukter som gir lettelse for hudproblemer som kan oppstå. Jenter bør prøve peeling og, også.

Tips

Jenter

 • Puberteten vil trolig starte for deg mellom 8 og 13. Dine bryster vil vokse seg større. Det er helt vanlig. Dessuten kan det ene brystet begynner å vokse raskere enn den andre. De vil etter hvert jevne seg ut, selv om de aldri vil være helt like.
  • Du vil mest sannsynlig få (aka menstruasjon) mellom 8 og 16 år. Dette betyr at du vil være i stand til å ha en baby. Hvis egget ikke møte opp med sperm fra en mann, så du får mensen. Blod kommer ut av skjeden din sammen med egget. Du kan ikke se egget. Den vil vare i ca 3 til 7 dager. Du bare miste ca en kopp blod under hver periode. Du trenger en pute eller en tampong. En tampong går på innsiden av vagina, og en pad holder seg til undies. For mer informasjon, spør en forelder eller gjøre din forskning.
 • Du kan ha lekkasje-bevis periode truser som er komfortable og pustende. Dette vil holde klærne trygt fra pinlige flekker.

Gutter

 • Du starter puberteten i alderen 10 og 16 år. Din stemme vil begynne å sprekke. Vanligvis betyr det at stemmen din blir dypere.
 • Du vil se håret begynner å vises under armene, rundt lyske, og på ansiktet ditt, og hår på armer, ben, og andre områder av kroppen din vil bli tykkere og tyngre.
 • Din penis og testiklene vil vokse seg større. Du vil begynne å ha ereksjon. Det betyr at det vil bli stiv og hard. Du vil begynne å produsere sperm.

Advarsler

 • Selv om du kan bli fristet, ikke barbere kjønnshår regioner - håret her er curlier enn den andre kjønnshår, og vil trolig bli inngrodde hår. De vil også bli veldig stikkende: i dette området, er dette ikke hyggelig. Hvis du må fjerne hår, spør foreldrene dine om du kan få det vokset.
 • Ikke peel hver dag, eller huden din vil bli fettete. Prøv å gjøre det omtrent en gang (eller kanskje to ganger) i uken
 • Hvis du har skulder lengde eller lengre hår, ikke vaske det hver dag, eller det vil bli fettete. Hver to eller tre dager bør gjøre det bra. For personer med fett hår, kan daglig vask faktisk være nødvendig, slik at du kan velge å prøve forskjellige vaske tidsplaner for å se hva som fungerer for deg.